Cardio – antrenament cardiovascular

cardio

   Cardio vine de la “cardiovascular”.

   Beneficiile antrenamentului cardio sunt foarte multe si printre cele mai importante pentru sanatatea organismului nostru.

   Sa va oferim o imagine de ansamblu: inima pompeaza sange prin artere, sangele ajunge in celule apoi se intoarce la inima prin vene.

   Aceste vase de sange au o elasticitate naturala care contribuie la circulatia sangelui. Din diverse motive, vasele de sange devin mai rigide odata cu trecerea timpului sau ca urmare a unor afectiuni, asa cum se degradeaza toate tesuturile corpului nostru pana murim.

   Pentru a mentine vasele de sange elastice si inima intr-o buna relatie cu ele, pe langa dieta conteaza foarte mult sa antrenam acest sistem.

   Plamanii primesc si ei o portie buna de efort si astfel tabloul sanatatii este complet.

  

   Degradarea prematura a inimii si vaselor de sange este determinata de mai multi factori, cum ar fi: sedentarismul, poluarea si alimentele moarte sau chimizate, stress-ul cronic,etc.

   Ca urmare a acestei degradari, vasele se sparg prematur si cauzeaza probleme de sanatate.

   Antrenand inima si vasele de sange prin exercitii specifice(de rezistenta) previi acest fapt care iti poate curma viata cand ar trebui sa o traiesti din plin.

   Exista si un binecunoscut efect de ardere a caloriilor in timpul acestui tip de antrenament.

   Facut cu moderatie, antrenamentul de tip “cardio” ajuta la eliberarea de stres si chiar la reechilibrarea hormonala si nervoasa.

 

   In timpul efortului realizat pe o perioada mai lunga de timp, consumul rezervelor de glicogen sunt limitate si se apeleaza la cea mai mare cantitate de energie depozitata si anume grasimile.

   De aceea, in cazul unei cantitati mici de carbohidrati in organism, dupa o perioada mai lunga de timp de exercitii cardio, corpul va arde cu preponderenta grasimile.
   Pentru a nu “soca” organismul, este foarte important ca efortul sa fie dozat in functie de nivelul pregatirii fizice.

   Nu sunt recomandate antrenamente fara sfarsit, impreuna cu o subalimentatie si lipsa de odihna, in scopul arderii unei cantitati cat mai mare de grasimii, deoarece poate afecta musculatura, articulatiile, oasele sau sistemul nervos.

   Realizat in locul antrenamentelor cu greutati, in exces, poate duce la dezechilibre hormonale, pierderi de masa musculara si blocari de slabire.

 

Durata

Antrenamentul cardio este esential cand vrei sa faci schimbari pozitive pentru sanatatea ta.

Pentru incepatori, cel mai indicat este sa faca intre 30 si 45 de minute de exercitii, 3-5 zile pe saptamana.

Daca tanjesti sa slabesti, antrenamentele trebuiesc facute de 5 ori pe saptamana.

Cu cat le vei face mai frecvent, cu atat va fi mai probabil sa slabesti.

Oricum, incearca sa eviti sa te epuizezi prea mult din cauza exercitiilor. Evita sa depasesti mai mult de 45 de minute si cel mai important, ai grija sa furnizezi organismului, prin alimentatie sau cu ajutorul suplimentelor nutritive, cantitatile de vitamine, minerale si aminoacizi necesare.
 

Perioada

Exercitiile aerobice se pot face dimineata sau in urma antrenamentului cu greutati.

De asemenea pot fi impartite in doua sesiuni a cate 15-20 de minute, una la primele ore ale zilei iar cealalta dupa terminarea programului de culturism.

Nu este recomandata realizarea unui antrenament cardio in zilele de pauza dintre antrenamentele de culturism, deoarece consuma glicogenul necesar refacerii musculare.

Realizarea antrenamentului cardiovascular nu este indicat inaintea antrenamentului cu greutati, din cauza consumului de glicogen necesar contractiei musculare, care poate avea ca efect influentarea negativa a exercitiilor.
 

Incalzirea / revenirea

Antrenamentele cardio vor trebui sa inceapa cu o  cresterea treptata a intensitatii pentru evitarea stresului asupra inimii, musculaturii si articulatiilor. Sfarsitul sesiunii se va face de asemenea cu o revenire treptata la ritmul cardiac normal.
 

Exercitii Cardio

  •     Alergarea
  •     Saritul corzii
  •     Bicicleta
  •     Inotul
  •     Aparatele eliptice
  •     Gimnastica aerobica

Nutritie

   Alimentatia pentru definirea masei musculare va trebui sa cuprinda o cantitate de calorii provenita din 30 % carbohidrati, 60 % proteine si 10 % grasimi sanatoase.

   Astfel, va trebui consumat cantitatea de circa 24 de calorii/kg greutate corporala.
 

Suplimente

   Consumul de suplimente pentru arderea grasimilor si mentinerea masei musculare este recomandat sa contina multivitamine, termogenice si proteine din zer.

 

 Pentru a spori eficienta antrenamentului cardio, mai ales cand se urmareste scaderea in greutate, atunci cand ai o rutina saptamanala, este necesar ca, la o anumita perioada de timp, să schimbi  antrenamentul.

 In timp, organismul tău se obişnuieşte cu tipul antrenamentului pe care i-l dai şi cu dieta, aşadar învaţă să îi facă faţă fără a mai fi nevoit să apeleze la depozitele de grăsime; de aceea este necesar sa diversifici, sa inversezi si sa adaugi noi tipuri de exercitii in timp ce renunti la altele, pentru ca organismul tau sa fie permanent “in priza”

 

slabire

Opt In Image
Ti-a placut articolul ?
Alatura-te comunitatii noastre si:

- Vei primi gratuit un GHID din care vei invata cum sa-ti construiesti un corp care intoarce priviri si impune respect.

- Vei primi saptamanal sfaturi si articole despre culturism si fitness, alimentatie sanatoasa si secretele unui corp frumos si sanatos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Loading...
Vrei sa ai un corp care intoarce priviri si impune respect?
Vei obtine GRATIS un ghid foarte util